dilluns, 16 de febrer del 2009

Activitat 3

5. En acabar l'obra, Caïm es converteix en l'iniciador d'un món nou. Expliqueu els criteris i els elements en què es basarà aquest món que Caïm vol crear amb Nara.


En Caïm i la Nara hauran de tenir descendència que anirà omplint el nou món - "Tindrem fills. I saps com els educarem? Doncs precisament a l'inrevés de com ens han educat els nostres pares. [...] Cal superar els nous mètodes. Pensa que els homes que vindran darrere nostre ho hauran d'organitzar tot."-, un nou món en què tot el que s’obtingui sigui fruit del treball i de la voluntat pròpia, un món allunyat de les meravelles - "Cal treballar les terres planes. La terra és de qui la treballa, no ho sabies? ".
S’haurà de cultivar la terra i de cuidar al bestiar, es plantaran les llavors perquè germinin, construiran una cabana on poder refugiar-se de la pluja, a més, per ajudar-los en les feines, en Caïm construirà amb la seva manya eines.
Serà un món en què s’haurà de deixar de banda el conformisme i en el qual es tindran objectius a assolir.


6. Creieu que els personatges femenins responen a tòpics sexistes? Posa'n exemples.


Sense lloc a dubtes a l’obra de Joan Oliver els personatges femenins responen a tòpics sexistes, només cal fixar-se en els diàlegs i fets de la Nara, per observar que se’ns presenta a aquesta com a una noia capritxosa que utilitza els homes segons el que li convé en cada moment - " (Nara a Abel) On em faràs la casa? Vull una cabana espaiosa, amb tres cambres. Que a l'hivern sigui tèbia, i a l'estiu ben fresca..." " (Al Caïm) Escolta ara se m'acut una idea. Jo sóc una i vosaltres sou dos...¿ I si féssiu torns tu i l'Abel? -.
L’altra dona, l’Eva, se la presenta com la culpable de l’expulsió del paradís per haver caigut a la temptació. A més, per haver-se cansat de la rutina de tenir-ho tot fet i de lleure, i haver volgut experimentar coses noves amb diferents aspiracions. Ella és la mare i, per tant, s’estima molt els seus fills i es preocupa i vol el millor per ells - "El teu naixement va ser per a mi una benedicció i una sorpresa meravellosa. La joia que vaig sentir en veure aquell tros de carn meva que plorava i pernejava, em va fer oblidar el dolor i el càstig que havi merescut" .