divendres, 5 de juny del 2009

Festival de Woodstock

4. La música, especialment en el camp de rock, va ser en aquella època un fenomen indestriable de conceptes com revolució i canvi. En aquest sentit el festival de Woodstock va ser molt important: busca informació. Ho pots il·lustrar amb youtubes, imatges, arxius de so, lletres de cançons (alguna de Bob Dylan com "Blowin' in the wind", traduïda al català és "La resposta està en el vent"). Centra't sobretot en: The Doors (Jim Morrison), Jimi Hendrix, The Rolling Stones i, el més paradigmàtic, Bob Dylan.

El festival de música i art de Woodstock va ser un dels festivals de rock més famosos de la història. Va tenir lloc en una granja de Bethel, Nova York els dies 15, 16 i 17 d'agost de 1969 . El festival té el nom de Woodstock perquè inicialment estava programat per a desenvoluparse al poble de Woodstock, en Ulster Country. L'oposició local quasi aconseguix que la suspensió de l'esdeveniment, per això, Sam Yasgur va convèncer al seu pare Max Yasgur per a acollir el concert en els terrenys de la família, localitzats en Sullivan County.
El festival, però, va tenir una cara fosca i és que tres persones van perdre la vida, una per sobredosi d'heroïna, una altra pel trencament de l'apèndix i l'última va ser esclafada per un tractor.
Woodstock també va quedar filmat en un documental dirigit pel prestigiós Martin Scorsese. Fou estrenat al 1970 i va rebre l’Óscar al millor documental.
Woodstock ha sigut el major festival de música i art de la història. Va congregar a uns 500.000 espectadors, molts més dels que esperava l'organització, i s'estima que també foren un gran grup els que no van poder arribar. L'entrada costava uns 18$ de l'època.

Woodstock es va convertir en la icona d'una generació de nord-americans farta de les guerres i que pregonava la pau i l'amor com a forma de vida i mostrava el seu rebuig al sistema, és a dir, gent d’ideologia hippie.
El moviment que es va desenvolupar als Estats Units durant la dècada dels 60, es caracteritzava perquè els nois portaven cabellera i amulets, les noies faldilles de colors; els seus símbols eren la bandera de l'arc de Sant Martí i l'anomenat símbol de la pau; estaven en contra de la guerra del Vietnam.
Durant el festival es van viure intenses nits de sexe i drogues, destacant el consum de Marihuana.

Encara que inicialment el concert es va organitzar pensant que comportaria pèrdues per a l'organització, l'èxit del documental sobre l'esdeveniment va fer que finalment resultés un acte rendible.

Posteriorment se celebrarien més festivals de Woodstock.

Al llarg dels tres dies en què es desenvolupà el festival, multitud d’artistes foren els que van pujar-se a l’escenari, com són el grup The Who, Jimi Hendrix que va tancar el festival, Santana
famós per ser un dels grans tocant la guitarra, Sweetwater, John Sebastian...