1. Amb quins adjectius qualifiquen els alumnes del Col·legi del Teatre de Barcelona l'obra de la poeta?
Als alumnes del Col·legi del Teatre se'ls proposa el repte de fer una representació adaptant poemes de l'autora Maria-Mercè Marçal, una dona que és deconeguda per a ells.
Després de la lectura dels poemes qualifiquen l'obra de l'autora com una obra molt interessant que està plena de passió, de força i de contundència. La poesia de Maria-Mercè Marçal és clara i reivindicativa, ens transmet a la perfecció el que l'autora pretenia.
Primer els deixà una mica desconcertats, però, ràpidament, van saber adaptar aquesta poesia màgica al teatre.
2. De les declaracions dels testimonis que apareixen en aquest vídeo, quines en destacaries que ajudin a definir la personalitat humana i literària de la Maria-Mercè?
L'autora va deixar aquest món l'any 1998, va ser una dona lluitadora i molt compromesa, podríem dir, que una dona avançada per al seu moment i és que era defensora del feminisme i reivindicava drets per a la classe treballadora.
Els que la conegueren parlen així d'ella:
LLuïsa Julià (assagista) --> "Ella sempre reivindicava ser poeta del poble" , "Maria-Mercè Marçal fa una recerca de mots femenins per a les seves poesies, ella deia que tenia una carpeta que anava omplint
La seva gran amiga Neus Aguado (poeta), ens parla sobre ella --> "La Maria-Mercè era una dona que tenia una gran passió que abocaba en tot i que tenia l'esperança que algun dia s'aconseguirien les coses. A més, sabia com transmetre tot això."
" Abans de morir va dir que li molestava el no poder llegir cap més llibre, cosa que reforça l'idea d'una autora intel·lectual".
Blanca Serra, militant del PSAN, com també ho era la Maria-Mercè, ens diu d'ella --> "Era una gran autora que defensava l'idea d'alliberament de classe i nacional".
En Salvador Cardús, escriptor i sociòleg, també ens parla d'ella --> "Tornar a llegir la Maria-Mercè caldria fer una petita reelaboració per actualitzar-la amb tota la seva força". "Maria-Marçal es lligà molt als moviments estudiantils a la dècada dels 60, una època de revoltes".
5. Per la Maria-Mercè hi havia tres fronts principals de lluita. Esmenta'ls.
Com ja he esmentat anteriorment, Maria-Mercè Marçal és una dona molt compromesa amb la societat de la seva època, participà en política militant en el PSAN i, a més, va ser una ferme defensora del feminisme.
Els seus tres fronts principals de lluita van ser: primerament el feminisme, ella és una dona i com a tal reivindica la igualtat entre sexes; segonament, lluita per l'alliberament nacional, fet que queda palès amb la seva militància al PSAN. La poeta està cansada de la societat franquista plena de repressions i lluita per aconseguir que la societat espanyola canviï, en contra de l'autoritarisme. Per últim, fa una lluita pels drets de la classe traballadora, a la qual ella perteneixia.
6. Informa't sobre què és el feminisme com a moviment social i fes-ne un breu resum. (No facis un simple copiar-enganxar.)
Al llarg de la història, el feminisme ha fet demanda del control de la propietat privada, del dret al sufragi, de la llibertat sexual i de la igualtat d’oportunitats a l’educació i al treball.
Sorgeix com a moviment social per l’alliberació de la dona a finals del segle XVIII i els seus assoliments són tals com l’obtenció del vot femení, pel que lluitaren les sufragistes.
7. En aquest vídeo apareix molt el verb "reivindicar". Per exemple, reivindicar el dret a estimar lliurement o a ser mare sense la presència de la figura masculina. Reivindicar la llibertat, en definitiva. La pregunta és: Què creus que la teva generació té avui necessitat de reivindicar?
La meva generació té necessitat de reivindicar la igualtat entre sexes, que encara avui dia és un problema al que no s'ha donat una solució satisfactòria. Sí que és cert que les dones comptem amb molts més drets que anys enrere però tot i això, segueix estant present la desigualtat.
També, l'acceptació de les persones homosexuals, ja és hora que tothom pugui parlar de les seves tendències sexuals sense que ningú ho miri amb mala cara.
Els joves, necessitem que els adults ens recolzin més, que no ens considerin a tots com un grup ja que estem tips de les qualificacions grupals, cadascú és independent i no tots els joves ens comportem i pensem de la mateixa manera. Volem que ens donin oportunitats per a poder arribar a les nostres metes i que ens deixin aconseguir l'experiència que tanta falta ens fa.
Nosaltres també hem de reivindicar en favor del medi ambient, ens hem de conscienciar i lluitar per tal de posar fre al canvi climàtic que tant mal ens està fent i, sinó ho aturem, ens farà.
8. Què vol dir que la Maria-Mercè, amb les seves utopies i somnis, anticipa o s'avança al futur i els seus valors?
Maria-Mercè Marçal és una dona, que per les seves idees, podria encaixar perfectament com una dona del segle XXI, i és que el significat de que ella s'anticipa o s'avança al seu futur no és altre que el de que ella és una dona que somia amb una societat en què no hi hagi distinció de sexes, en què no existeixin les descriminacions i on les lleis siguin iguals per a tots, tant per homes com per dones, com també per a la gent obrera.
El fet de mostrar-se així a la seva època fa que sigui una dona moderna que no s'asimila amb la majoria de les altres de la seva època que es ressignaven a acceptar la seva condició.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada